“Ook voor een kleine ingreep is het prettig om dicht bij huis geholpen te worden.”

Chirurgische kaakcorrectie

Door middel van een operatie kan de stand van uw kaken worden veranderd. Het is de bedoeling dat een goed evenwicht wordt bereikt tussen de kauwspieren, de rij tanden en de kiezen van onder- en bovenkaak, de luchtwegen en de gelaatsuitdrukking. Om een goed resultaat te verkrijgen worden in de meeste gevallen eerst de tanden en de kiezen recht gezet door gedurende langere tijd een beugel te dragen. Deze beugel wordt door een orthodontist geplaatst. Ook na de operatie waarmee de onder- en/of bovenkaak in de juiste positie zijn geplaatst, moet de beugel nog enkele maanden worden gedragen.

De operatie die uitgevoerd moet worden, is afhankelijk van de stand van de kaak. In het algemeen is het zo dat bij een afwijkende kaakstand eerst een zaagsnede in het bot moet worden gemaakt, waarna de kaak, of een deel daarvan, verschoven kan worden. Dit heet een osteotomie. Afhankelijk van het soort operatie kunt u uw mond gewoon openen of blijven uw kaken vier tot zes weken aan elkaar bevestigd.

Er zijn verschillende kaakoperatiemethoden:

  • Kaakcorrectie bij een te grote onderkaak
  • Kaakcorrectie bij een te kleine onderkaak
  • Distractie
  • Kincorrectie (genioplastiek)
  • Verplaatsing van de hele bovenkaak
  • Verplaatsing van gedeelten van de kaak

Kaakcorrectie bij een te grote onderkaak
Een te grote onderkaak wordt naar achteren geplaatst door een verticale botsnede te maken in de onderkaak. Hierna overlappen de botstukken elkaar gedeeltelijk. Er wordt dus geen stukje bot uitgehaald.

Kaakcorrectie bij een te kleine onderkaak
Om een te kleine onderkaak te verlengen, wordt de botsnede zó gemaakt dat de kaak als het ware uit elkaar wordt geschoven. Het kaakbot wordt hierbij geheel gespleten. Er bestaat nog voldoende contact tussen de botdelen om aan elkaar te groeien.

Distractie
Distractie is een alternatief voor een klassieke osteotomie van, met name, de onderkaak. De kaak wordt, in tegenstelling tot een osteotomie, niet direct geheel gespleten. Alleen de harde buitenzijde (cortex) van het kaakbot wordt doorgenomen. Vervolgens wordt een speciaal hiervoor ontworpen ‘distractor’ geplaatst waarmee de kaakdelen voorzichtig uiteen gedreven worden.

Kincorrectie (genioplastiek)
Ondanks dat de positie van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak juist is, kan sprake zijn van een onderontwikkelde of fors ontwikkelde kin. In dat geval kan een kin osteotomie worden uitgevoerd. Hierbij wordt een schuine voorachterwaartse zaagsnede gemaakt door de kin waardoor het onderste kinsegment naar voren of achteren kan worden geplaatst.

Verplaatsing van de hele bovenkaak
Hierbij wordt een horizontale botsnede aangebracht door de bovenkaak waardoor de bovenkaak in de gewenste richting kan worden geplaatst. Soms ontstaat na de operatie een tekort aan bot. In dat geval wordt er een stukje bot uit de onderkaak genomen of uit de bekkenkam.

Verplaatsing van gedeelten van de kaak
Behalve verplaatsing van de gehele boven- of onderkaak kan ook een groepje tanden of kiezen worden met het botgedeelte waar ze zich in bevinden door een operatie worden verplaatst. Of voor deze operatie gekozen wordt, is afhankelijk van de afwijking.